Fakty o cytrynie:
- Jest kwaśna – PH między 2, a 3.
- Zawiera znaczącą ilość witaminy C – szklanka soku dostarcza 200 proc. dziennego zapotrzebowania dla dorosłej osoby.
- 79 proc. Polaków używa jej, jako dodatek do herbaty (badanie OBAK, wrzesień – październik 2012).
- W Polsce doczekała się swojego odznaczenia – “Order Uśmiechu”, gdzie nagrodzona osoba wypija publicznie sok z cytryny i uśmiecha się.
- W Europie nikt oprócz Polaków nie dodaje cytryny do herbaty na taką skalę – to polska tradycja, chociaż owoc egzotycznie nie-polski.
- Cytryna w większości krajów świata używana jest, jako łagodny detergent, dodatek do ryb i mięs oraz rozjaśniacz włosów.
- Cytryna zawiera około 5% stężonego kwasu cytrynowego.
- Herbata z cytryną przez wiele lat była podstawowym napojem gorącym w kawiarniach, restauracjach, barach, schroniskach górskich, a przede wszystkim w domach.
- Aż 56 proc. Polaków herbatę z cytryną pije codziennie. Tylko 24 proc. mówi, że nie pije jej prawie nigdy. (badania OBAK, wrzesień – październik 2012)
- Lemoniada została wymyślona przez starożytnych Egipcjan jako antidotum na trucizny i bakterie.
- Od setek lat cytryna znana jest ze swych właściwości antybakteryjnych, antywirusowych, podnoszących immunologię oraz wspomagających odchudzanie poprzez dostarczanie kwasów potrzebnych do lepszej przemiany materii oraz oczyszczających wątrobę.
- Przez wiele lat, aż do dzisiaj Marynarka Brytyjska wymaga zaopatrzenia statków w taką ilość cytryn, która pozwala na spożycie 30 ml. soku dziennie przez każdego marynarza na statku. Spożycie cytryny zapobiega wielu infekcjom.
Sprawdź, co powiemy o Twoim produkcie, firmie.